Ko majhne stvari naredijo veliko spremembo.

Faq

Staranje obraza je posledica sprememb v več vrstah tkiv, vključno s kožo, maščobo, mišicami in kostmi. Kost se resorbira in povzroči, da postane lobanja manjša, kar povzroči spremembo oblike obraza. Podkožno maščevje se zaradi sprememb v strukturni podpori, mišicah in elastičnosti kože zmanjša. V kombinaciji te spremembe povzročajo videz uvele, upadle kože. Te učinke opažamo po celotnem obrazu, najpogosteje pa na čelu, v predelu očes, v liniji od nosa do ust, okoli ust in na čeljusti. V takšnem stanju si pomagamo z dermalnimi polnili, s katerimi lahko zmanjšamo znake staranja in pripomoremo k lepšemu videzu. Apliciranje dermalnih polnil moramo dobro načrtovati. Z dobro načrtovanimi posegi z aplikacijo polnil dosežemo videz, kot ga poznamo pri uporabi make-up s konturiranjem in drugimi triki.

Rezultat  traja od 6 do 24 mesecev, odvisno od vrste dejavnikov, kot so vrsta izdelka, vbrizgana površina, stopnja korekcije, starost, tip kože in način življenja.

Nekateri med injiciranjem filerja dobijo rahlo pekoč občutek. Sicer se lahko pred posegom mesto uboda namaže z lokalnim anestetikom.

Najbolj pogosto se aplicirajo v obraz, s tem popravijo gubice na koži. Poleg tega se uporabljajo za povečanje in izboljšanje kontur obraza in zapolnitev izgube volumna. Aplicirajo se lahko na različna področja: ustnice, lica, brada, čeljust, okoli oči, v področje pod oči, nos, itd.

Aplicirajo se lahko tudi v vrat, dekolte, roke, strije po telesu, ušesne mečice (npr pri poškodbi od uhanov) itd.

  • ne izvajajte pretirane mimike obraza
  • ne brišite in ne masirajte področij, kjer je apliciran botoks - to lahko poveča tveganje zapletov s širjenjem botoksa v druge okolišne mišice
  • izogibajte se alkoholu, aspirinu in ibuprofenu za 24 ur, kar lahko poveča tveganje za modrice in otekanje
  • izogibajte se ležanju in prekomernemu pripogibanju
  • izogibajte se večjih telesnim naporom
  • izogibajte se nošenju čelade

Ne - na pravilen način, katerega opravi strokovnjak.

Najpogostejša območja, kjer apliciramo botoks so: okoli oči, med obrvmi in čelo. Druga področja vključujejo prekomerno dvignjeno zgornjo ustnico pri smejanju (gummy smile), mišice na bradi, mišico maseter (žvekalna mišica), mišice na vratu (platisma), mišica depresor anguli oris, ..

Naj opozorimo, da je pri aplikaciji v mišico na čelu in v mišice med obrvmi pogosto potrebno aplicirati v oba področja, saj so te mišice sinergistične in če apliciramo samo v eno od njih, lahko pride do kompenzatornega nesorazmerja. 

Botoks je nevrotoksin, proizvaja ga bakterija Clostridium botulinum. Zavira sproščanje acetilholina v živčnomišičnih stikih ter povzroča ohromelost mišice, torej, ko ga apliciramo, se mišica začasno ne more krčiti. Uporablja za zdravljenje določenih mišičnih stanj in za kozmetično odstranjevanje gub z začasnim preprečevanjem krčenja mišic, za preprečevanje prekomernega potenja in še nekatere druge indikacije.

Rezultat se pojavi v 2 tednih od aplikacije botoksa.

Priporočljivo je počakati vsaj 12 ur po posegu.

Mnogi menijo, da dermalna polnila (filerji) in botoks služijo istemu namenu in to je do neke mere resnično. Oba privedeta do osvežitve in pomladitve staranje kože. Vendar pa med njima je razlika - botoks vsebuje prečiščene bakterije, ki zamrznejo mišice v območju aplikacije, kar pomaga zmanjšati gubice.  Filer pa vsebuje hialuronsko kislino, s katero se doda volumen na določena območja na obrazu, ki so se zaradi staranja spremenila. Ponavadi uporabljamo dermalna polnila v licih, okoli ust, v ustnicah, saj so to področja, katere staranje najhitreje prizadene.

12 ur ne nanašajte krem, 24 ur se ne izpostavljajte toploti, 1 teden se ne izpostavljajte ekstremni vročini, kot so savne ali sončenje.  Možni neželeni učinki dermalnih polnil vključujejo: rdečino in otekanje, modrice ali motnje krvavitve.

Dermalna polnila se uporabijo za bolj mladosten videz in se uporabljajo za pomladitev vseh obraznih značilnosti. Z njimi dosežemo naravno izboljšanje, ravnovesje in naravno mlajši obraz.

Ker se obraz naravno stara, dosegamo najboljše rezultate s kombinacijo injiciranja dermalnih polnil in injiciranja botoksa. Najbolje je obravnavati cel obraz kot celoto in napraviti načrt zdravljenja, kar vam pri nas nudimo ("full face approach").

Da. Filerji oz dermalna polnila so iz naravnih sestavin, sestavljeni so iz hialuronske kisline, katera ja naravna sestavina v našem telesu. Tako, da so filerji varni. V zadnjih 10 letih je izvedeno na svetu preko 10 milijonov posegov. Filerji trajajo dolgo, več mesecev (tipično med 6-24 mesecev), vendar niso permanentni. Posegi s filerji so hitri in enostavni – poseg traja manj kot 30 minut.

Botoks s časom pridobiva tudi številne druge indikacije razen kozmetične indikacije glajenja gubic. Botoks se lahko uporablja tudi za zdravljenje drugih stanj, kot so npr. migrene, prekomerno potenje v regiji pod pazduho, za zdravljenje hidradenitis supporativa,  zdravljenje aknaste kože itd.

Ne - nelagodje je minimalno in lokalni anestetik ni potreben.

Pričakuje se, da bodo rezultati trajali vsaj 3-4 mesece, nato začne rezultat postopno izzvenevati.

Najprej se opravi pogovor s pacientom, nato se opravi klinični pregled obrazne mimike in statičnih gub. Zarišejo se točke apliciranja botoksa. Botoks je pakiran v viali v obliki praška, kateremu se doda fiziološka raztopina. Nato se aplicira botoks s pomočjo brizge in tanke iglice, kar vključuje vrsto drobnih injekcij na področja, ki jih želimo obravnavati. Postopek je relativno neboleč. Zdravnik se nato odloči za ustrezen odmerek, ki je vezan na klinični pregled obraza vsakega posameznika.

Da, lahko greste na letalo - 12 ur po posegu.